Ovatko isännöintipalvelun, kiinteistöpalvelun ja toimitilapalvelun rajat jääneet epäselviksi? Entä mitä tekee isännöitsijä ja mitä tekee kiinteistönhoitaja? Kiinteistöpalvelualalla on paljon terminologiaa, mutta onneksi se on aika selvärajaista. Kiinteistöpalvelut on yläkäsite, jonka alle kaikki muut edellä mainitut palvelut kuuluvat.
Kiinteistön hoito tähtää kiinteistön kunnon ylläpitoon
Olipa kyseessä sitten asuinkerrostalo, tehdasrakennus, rivitalo tai toimistorakennus, tulee sen kunnosta ja tekniikasta pitää huolta. Nykyään jokaisessa rakennuksessa on lämmitys ja vesijohtoverkosto. Useissa rakennuksissa on myös jätehuolto, ulkoalueiden hoito sekä siivous- ja turvapalveluja. Näistä palveluista hoito- ja ylläpitopalvelut esiintyvät kaikissa kiinteistötyypeissä. Näitä ovat esimerkiksi teknisten laitteiden huolto ja korjaus sekä julkisivun korjaukset ja saneeraukset. Ylläpitopalveluihin kuuluvat myös ulkoalueiden kunnossapito ja jätehuollon järjestäminen. Toimitila- ja käyttäjäpalvelut sen sijaan saattavat puuttua joistakin kiinteistöistä. Näitä ovat esimerkiksi vartiointi ja kokouspalvelut. Vuosikymmeniä sitten asunto-osakeyhtiö saattoi säästää porraskäytävän siivouksesta ja pienen ulkoalueen hoidosta tekemällä näitä toimia itse, mutta nykyään nämäkin kuuluvat perus kiinteistöpalveluihin, jotka tilataan kiinteistönhoitofirmalta.
Eri toimijoiden työtehtävät
Kuka on se henkilö, joka vaihtaa kellarikäytävän palaneen lampun ja sähkökaapin sulakkeen? Hän on tavallisesti kiinteistönhoitaja. Hänet kerrostaloasukas tai toimiston työntekijä näkee useimmin töissä kiinteistössä. Kiinteistönhoitaja tarkastaa teknisten laitteiden kuntoa, mikä tarkoittaa vesihanojen kiristämistä, viemäreiden tukosten selvittämistä, ilmanvaihtokoneen säätämistä ja lämmityksen säätämistä. Mikäli tekninen vika on sellainen, ettei hän itse pysty sitä korjaamaan, hän hälyttää paikalle asiantuntijan. Kiinteistönhoitaja tarkastaa sekä rakennuksen sisä- että ulkotilat. Kiinteistönhoitajalla on erityinen koulutus työhönsä ja häntä tarvitaan kaikenlaisissa kiinteistöissä tehdasrakennuksista asuinkerrostaloihin.
Isännöitsijä on kaikkein valtaa pitävin ja myös koulutetuin toimija, jonka kiinteistöpalvelu tarjoaa. Hän on kiinteistön operatiivinen johtaja, jonka vahvin osaaminen on taloushallinnossa. Isännöitsijä osallistuu yhtiökokouksiin ja hänellä on oltava taloyhtiön hallituksen luottamus, jotta yhteistyö sujuu. Kiinteistöpalveluja tarjoavalle yritykselle ammattinsa osaava kiinteistönhoitaja ja isännöitsijä ovat arvokkaita työntekijöitä, joiden hyvä työntulos tuo hyvää mainetta ja luottamusta.
Kiinteistön siivouksesta vastaa usein toimitilahuoltaja. Hän valitsee kiinteistöön sopivimman ja kustannustehokkaimman siivouspalveluita tuottavan yrityksen. Mikäli puhtaanapidossa on ongelmia, ottaa toimitilahuoltaja tästä vastuun.
Toimivat kiinteistöpalvelut tuovat turvallisuutta, asuinmukavuutta tai työmukavuutta kiinteistöön. Kun piha-alueet on hoidettu ja tekniset laitteet kunnostettu, on kiinteistössä oleskelu kaikin puolin mukavaa.
Urakoitsija on ammattinimike, jota kuulee usein rakennus- ja remonttimaailman yhteydessä. Mutta mitä urakoitsija tarkalleen tekee ja millaisia tehtäviä heidän työnsä kätkee sisälleen? Tässä blogissa avaamme tarkemmin urakoitsijoiden maailmaa ja annan vinkkejä siitä, mikä tekee urakoitsijasta hyvän. Urakoitsijan työ liittyy läheisesti rakennus- tai remonttityöhön. He voivat olla esimerkiksi itsenäisiä ammatinharjoittajia tai työskennellä osana isompaa yritystä. Urakoitsijan tehtäviin voi kuulua monenlaisia asioita riippuen projektista, mutta usein he vastaavat yhden työmaan kokonaisuudesta ja sen tiimoilta erilaisista tehtävistä, kuten aikataulutuksesta, työvoiman johtamisesta ja viestinnästä muiden työmaalta löytyvien ammattilaisten kanssa. Jos haluat lukea lisää urakoitsijoista ja heidän työnkuvastaan, kannattaa jatkaa blogin lukemista! Toivotamme sinulle miellyttäviä lukuhetkiä blogin parissa!