Kuka on urakoitsija ja mitä hän tekee - tutustu ammattiin!

Kuka on urakoitsija ja mitä hän tekee - tutustu ammattiin!

Monipuoliset sähkösinkitystyöt ovat laadun tae

by Mario Freeman

Korroosio on metallin syöpymistä. Tavallisimmin näemme korroosiota ruosteen muodossa. Kukapa ei olisi joskus nähnyt ruosteista pyöränkettinkiä tai ruosteläiskiä ulkona olevan pyykinkuivaustelineen tukitangossa? Suomalaiset rakastavat peltikattoja, jotka ovat keveitä, kestäviä ja liukkaita paksunkin lumikuorman alla. Peltikaton materiaali on usein ohut teräs, joka on altis ruosteelle. Ruostetta puolestaan aiheuttaa esimerkiksi vesi. Miten ihmeessä tällaisesta peltikatosta saadaan riittävän kestävä ruostetta vastaan? Vastauksena on pellin käsittely esimerkiksi sinkittämällä.

Ase korroosiota vastaan

Korroosio tarkoittaa yleisesti minkä hyvänsä materiaalin syöpymistä, mutta tavallisesti yhdistämme sen nimenomaan metallien syöpymiseen. Iso osa korroosiosta aiheutuu veden vaikutuksesta. Ja vettähän on lähes kaikkialla maapallollamme. Sitä on myös ilmassa, josta se yhdessä hapen kanssa pureutuu metalleihin aiheuttaen niiden ruostumista. Ilmassa kosteus myös sitoutuu mahdollisiin saastehiukkasiin ja epäpuhtauksiin aiheuttaen yhdessä niiden kanssa erilaisten pintojen syöpymistä. Maaperässä puolestaan erilaiset mineraalit ja suolat yhdistyvät veden kanssa ja aiheuttavat korroosiota.

Korroosion ongelmaa on koetettu ratkoa vuosikymmenten ajan fysiikan ja kemian avulla. Sen estämiseksi ja hidastamiseksi onkin löytynyt toimivia konsteja. Metallipinta voidaan käsitellä joko erilaisin maalipinnoittein, mikä onnistuu hyvin isojen ja paksujen esineiden, kuten palkkien käsittelyssä. Tällainen useiden maalikerrosten pinta on kuitenkin aika paksu. Miten toimitaan, kun esine on pieni taikka ohut, eikä siihen voi levittää paksua maalikerrosta? Tähän löytyvät ratkaisuksi esimerkiksi monipuoliset sähkösinkitystyöt.

Mitä on sähkösinkitys

Sinkki on alkuaine, joka kuuluu metalleihin. Teräs voidaan pintakäsitellä sinkillä, joka estää tehokkaasti korroosiota eli teräksen syöpymistä. Sinkitys voidaan tehdä joko kuumentamalla sinkki sen sulamispisteeseen ja upottamalla teräs sulaan sinkkiin tai sinkki voidaan levittää teräksen päälle sähkösinkityksellä. Jälkimmäistä prosessia kutsutaan galvanoinniksi.

Sähkösinkityksessä ohut sinkkikerros kiinnitetään teräksen pintaan. Teräs syväpuhdistetaan ja käsitellään suolahapolla, minkä jälkeen metalli upotetaan elektrolyysialtaaseen, jossa vaikuttavana osana on sinkkianodi. Monipuoliset sähkösinkitystyöt pohjautuvat kokonaisuudessaan fysikaaliseen kemiaan. On hyvin tärkeää, että prosessi on hyvin valvottu ja että sen suorittavat ammattilaiset sellaisissa olosuhteissa, jotka ovat turvalliset ja tarkkaan valvotut.

Sähkösinkitys on laadukas ja varma korroosionesto, jossa käytetään korkealaatuista tekniikkaa ja välineistöä. Monipuoliset sähkösinkitystyöt mahdollistavat myös sinkitetyn esineen jälkikäsittelyn esimerkiksi maalaamalla.


jaa  

minusta

Kuka on urakoitsija ja mitä hän tekee - tutustu ammattiin!

Urakoitsija on ammattinimike, jota kuulee usein rakennus- ja remonttimaailman yhteydessä. Mutta mitä urakoitsija tarkalleen tekee ja millaisia tehtäviä heidän työnsä kätkee sisälleen? Tässä blogissa avaamme tarkemmin urakoitsijoiden maailmaa ja annan vinkkejä siitä, mikä tekee urakoitsijasta hyvän. Urakoitsijan työ liittyy läheisesti rakennus- tai remonttityöhön. He voivat olla esimerkiksi itsenäisiä ammatinharjoittajia tai työskennellä osana isompaa yritystä. Urakoitsijan tehtäviin voi kuulua monenlaisia asioita riippuen projektista, mutta usein he vastaavat yhden työmaan kokonaisuudesta ja sen tiimoilta erilaisista tehtävistä, kuten aikataulutuksesta, työvoiman johtamisesta ja viestinnästä muiden työmaalta löytyvien ammattilaisten kanssa. Jos haluat lukea lisää urakoitsijoista ja heidän työnkuvastaan, kannattaa jatkaa blogin lukemista! Toivotamme sinulle miellyttäviä lukuhetkiä blogin parissa!

tag